PaedDr. Katarína Poláčiková

Varíme s percentami

Dobre si prečítaj, vypočítaj a doplň.
V hoteli šéfkuchár pripravil ako prílohu zeleninový šalát v celkovej hmotnosti 1500 gramov. Zastúpenie jednotlivých druhov zeleniny je znázornené na grafe.
graf.jpg
Šéfkuchár na prípravu šalátu použil g bielej kapusty, g červenej kapusty, g papriky, g paradajok, g uhoriek, g cibule a g mrkvy.
Na vianočné pečivo potrebuje mamička spolu 570 gramov surovín, z čoho je 52,6% hladkej múky, 31,6% Hery a 15,8% práškového cukru. Mamička potrebuje g hladkej múky, g Hery a g práškového cukru. (Zaokrúhli na jednotky)
Haruľa (zemiaková baba) je najchutnejšia, ak sa upečie na platni sporáka a potom sa omastí maslom. Z hľadiska obsahu vitamínu C to nie je najvhodnejší spôsob tepelnej úpravy zemiakov. Máš 450 g očistených zemiakov. 150 g zemiakov obsahuje 13,21 mg vitamínu C.
Do tabuľky doplň, koľko vitamínu C stratíš pri rôznych tepelných úpravách (výsledky zaokrúhli na 2 desatinné miesta)
spôsob tepelnej úpravystrata vitamínu C v %strata vitamínu C v mg
varenie v šupke10% mg
varenie po očistení17% mg
smaženie harule na pekáči s olejom20% mg
pečenie harule na platni sporáka25% mg